Codzienne przygotowanie posiłków w kuchni wymaga posiadania odpowiednich produktów. W jaki sposób zorganizować miejsce do ich przechowywania?
Przyprawy są obowiązkowymi produktami w każdej kuchni. Jeśli jest ich dużo, to warto zakupić organizer, który ułatwi przechowywanie.
W sklepach dostępne są różne modele organizerów. Jeśli przyprawy przechowujesz w szufladzie, to świetnym rozwiązaniem będzie organizer do szuflady lub praktyczny organizer na przyprawy w saszetkach. Pomieści on nawet kilkanaście torebek. Nowoczesne organizery mają ciekawy design, dlatego można je wyeksponować na blacie kuchennym.
Słoiczki są świetnym sposobem na przechowywanie przypraw. Jeśli masz możliwość, to warto takie słoiczki wyeksponować np. na dodatkowej półce kuchennej. Na każdym słoiczku powinna znajdować się etykieta. Dzięki temu nie pomylisz ich zawartości.
<iframe src=”https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=1196337391969588″ height=”445″ width=”345″ frameborder=”0″ scrolling=”no” ></iframe>
Większość osób kawę i herbatę pije kilka razy dziennie. Warto je przechowywać w estetycznych pojemnikach, które świetnie się prezentują i pomagają utrzymać porządek.
Stosowanie pojemników wydłuża również świeżość ziaren kawy i liści herbaty, ponieważ są chronione przed wilgocią i działaniami promieni słonecznych. Takie pudełka można wyeksponować na blacie kuchennym. Dzięki temu są zawsze pod ręką. Warto zdecydować się na organizery dostosowane stylistycznie do kuchni. Będą stanowiły funkcjonalny dodatek do wnętrza.
W każdym domu używa się produktów sypkich. Przetrzymywanie żywności w sklepowych opakowaniach może spowodować bałagan w kuchennych szafkach. Trudno jest również utrzymać ich świeżość.
Dzięki szczelnie zamykanym pojemnikom sypka żywność dłużej zachowuje wszystkie walory smakowe. Do niektórych produktów sypkich np. płatków, ryżu i makaronu warto zakupić pojemniki z dozownikiem. Łatwiej wtedy jest wysypać niezbędną ilość produktu.
Aby żywność dłużej zachowała świeżość, trzeba ją przechowywać w plastikowych lub szklanych pojemnikach w lodówce. Pudełka powinny być dopasowane do rodzaju produktów. Jeśli wydzielają silny zapach (cebula, cytryna i czosnek), to należy przechowywać je w osobnych pojemnikach z dala od innych produktów.
Dozowniki do oliwy, oleju i octu mogą być funkcjonalną ozdobą każdej kuchni. Do przechowywania tych płynów najlepiej sprawdza się przyprawniki ceramiczne lub z ciemnego szkła. Dzięki temu produkty te nie stracą swoich walorów smakowych.
Zdj. główne: Gareth Hubbard/unsplash.com