Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Nasiona selera powinny znaleźć się na naszej liście zakupów, gdy chcemy cieszyć się w pełni zdrowymi i wartościowymi warzywami. Zarówno seler korzeniowy, jak i seler naciowy można kupić w polskich sklepach przez większość roku. Niestety nikt nie da nam gwarancji, że spożywamy warzywa wysokiej jakości, wolne od niebezpiecznych chemicznych substancji. Taką pewność możemy mieć jedynie wówczas, gdy uprawiamy selery samodzielnie.
Seler korzeniowy i seler naciowy to warzywa wchodzące w skład rodziny selerowatych. W przypadku selera korzeniowego jadalny jest zarówno duży korzeń spichrzowy, jak i jego ciemno-zielona nać. W przypadku selerów naciowych spożywana jest wyłącznie część nadziemna.
Uprawa selera korzeniowego i naciowego wygląda podobnie. Rośliny te potrzebują dobrze nasłonecznionego i zacisznego stanowiska.
Nasiona selera sadzi się w glebach zasobnych w składniki odżywcze, niezbyt ciężkich, bogatych w próchnicę. Idealne pH jest zbliżone do obojętnego. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby unikać gleb z bardzo dużą zawartością wapnia, gleb zakwaszonych, a także podłoża podmokłego. Jeżeli gleba w naszym ogrodzie nie jest najlepszej jakości, powinniśmy zasilić ją obornikiem. Nasiona selera wysadza się wówczas w pierwszym roku po oborniku.
Pamiętajmy, że nasion selera nie powinno się sadzić na tym samym stanowisku częściej niż co 4 lata. Nie należy sadzić ich także po pietruszce, cebuli, marchwi, koprze czy porze.
Selery to warzywa, które uprawia się z rozsady. Nasiona wysadza się do pojemników znajdujących się w ogrzewanym pomieszczeniu. Do gruntu można je przesadzić dopiero w momencie, gdy ryzyko przymrozków będzie małe (zazwyczaj jest to druga połowa maja).
Osoby zainteresowane posadzeniem nasion selera w ogrodzie warzywnym muszą pamiętać, że rośliny te mają duże wymagania wodne. W praktyce oznacza to, że podczas wzrostu tej rośliny konieczne jest codzienne nawadnianie (jednocześnie musimy pamiętać, żeby nie przesadzać z ilością wody).
Do ważnych zabiegów pielęgnacyjnych zaliczamy także spulchnianie gleby. Seler potrzebuje również odchwaszczania i nawożenia (do tego celu należy wybierać nawozy charakteryzujące się wysoką zawartością azotu).
Należy zdawać sobie sprawę, że zarówno seler naciowy, jak i korzeniowy może zostać zaatakowany przez choroby roślin i szkodniki.
Często spotykanymi chorobami selerów są: rdza, plamistość liści selera, chwościk selera, septerioza selera.
Szkodnikami, które ciężko zwalczyć są ślimaki, połyśnica marchwianka, liściolubka selerowa, a także przędziorki i mszyce.
Jeżeli chcemy cieszyć się pełnowartościowymi, zdrowymi warzywami, powinniśmy posadzić je z najwyższej jakości nasion. W takie nasiona najlepiej jest zaopatrywać się u renomowanych producentów. Tylko wówczas możemy mieć pewność, że zostały one pozyskane z kontrolowanych, ekologicznych upraw. Zakup nasion od sprawdzonych producentów umożliwia nam złożenie reklamacji, gdyby z jakichś przyczyn nie spełniły one naszych oczekiwań.
Doświadczeni ogrodnicy odradzają oszczędzanie na nasionach selera. Zdecydowanie unikajmy kupowania nasion sprzedawanych na wagę (nawet jeżeli są one nieco tańsze), Istnieje bowiem duże ryzyko, że takie nasiona są przeterminowane, uszkodzone, a nawet zawierają larwy szkodników. Nasiona selera należy przechowywać jak najkrócej, w suchym i chłodnym miejscu.
Fot.: materiał prasowy Klienta.