Wielu z nas usłyszało kiedyś pojęcie „szybkowar”, nie do końca wiedząc, czym ten przedmiot właściwie jest. Warto przyjrzeć się temu urządzeniu, poznać jego właściwości i pomyśleć o zakupie, zwłaszcza jeśli nie możesz poświęcić dużo swojego czasu na gotowanie. W erze pośpiechu i efektywności, jest on niezwykle użyteczny.
Szybkowar to garnek, którego działanie opiera się na nieskomplikowanym czynniku – na ciśnieniu, tworzonym przez powstającą w szczelnej przestrzeni parę wodną. Jak to przekłada się na efektywniejsze gotowanie? W związku ze wzrostem ciśnienia, rośnie temperatura, w której woda zaczyna się gotować. W normalnych warunkach jest to oczywiście 100°C, lecz w szybkowarach punkt wrzenia wynosi aż 121°C. Wyższa temperatura w szczelnie zamkniętym garnku ciśnieniowym, to szybsze gotowanie bez ryzyka przypalenia jedzenia. Ponadto dzięki szczelności naczynia, cenne składniki odżywcze i walory smakowe nie uchodzą z pożywienia wraz z parą. Na rynku istnieje wiele szybkowarów, w tym też elektryczne, które możemy zaprogramować według swoich potrzeb, ustawiając odpowiednie ciśnienie i temperaturę.
W szybkowarze ugotujesz niemal wszystko. Ryż będzie gotowy już w kilka minut. Niektórzy przygotowywali w nim również jajka na miękko lub na twardo. Garnek ciśnieniowy jest wyjątkowo przydatny do gotowania twardszych potraw, takich, które muszą być długo przyrządzane, jak ciecierzyca lub fasola, a będą one gotowe w mniej niż godzinę. Będzie też doskonały do przygotowania duszonego mięsa, jednak na świecie jest przede wszystkim używany do gotowania warzyw, roślin strączkowych lub gulaszu.
Najważniejszą zaletą jest rzecz jasna szybkość gotowania. Szybkowar będzie idealną inwestycją dla osób, chcących poświęcić czas czemuś innemu, niż gotowanie. Wystarczy wrzucić do garnka produkty, które chcesz ugotować, ustawić odpowiednie parametry lub po prostu czas w minutniku. Nie musisz martwić się o przypalenie potrawy, a co ważne walory smakowe przygotowanego w ten sposób jedzenia, będą bardziej wyczuwalne i wyraziste. Wysoka temperatura skutecznie unieszkodliwia wszelkie bakterie i mikroorganizmy, które mogą dostać się do twojego obiadu. Niemniej ważną zaletą jest oszczędność. Według American Council for and Energy-Efficient Economy, organizacji non profit, badającej postępy w technologiach, inwestycjach, efektywności energetycznej i bezpieczeństwa energetycznego, używanie szybkowaru pozwala zaoszczędzić aż od 50-75% energii dzięki szybszemu gotowaniu. Przyrządzanie pożywienia w jednym garnku przyczyni się również do oszczędności nie tylko czasu, ale również wody.
Szybkowary nie należą do tanich sprzętów. Ich ceny wahają się w granicach od 130 zł do nawet 1100 zł. Na kwotę ma wpływ ilość funkcji, materiał wykonania, pojemność, możliwość używania na kuchence indukcyjnej, moc, zakres temperatur i ciśnienie. Ponadto w czasie gotowania nie możesz zajrzeć do środka, nie możesz też sprawdzić, czy twoje jedzenie jest już ewentualnie gotowe oraz nie możesz dostosować smaku, np. dodając przyprawy. Tanie warianty nie zawsze będą Ci długo służyły, a z czasem uszczelka może wymagać wymiany. Z uwagi na brak możliwości sprawdzenia, czy pożywienie jest gotowe, mogą zdarzać się również rozgotowania.
Istnieje u niektórych osób przekonanie, że garnek ciśnieniowy może wybuchnąć i spowodować uszczerbek na zdrowiu. Kiedyś, kiedy normy bezpieczeństwa nie były tak bardzo przestrzegane, a bardziej liczyła się ilość wyprodukowanego towaru, a nie jego jakość, faktycznie dochodziło do takich sytuacji, tzn. w czasie gotowania pokrywa garnka mogła wystrzelić w powietrze. Jednak w obecnych nam czasach nie mamy czym się przejmować. Garnki wykonywane są z trwałych materiałów, a producenci wyposażają je w systemy, pozwalające automatycznie uwolnić parę, regulując w ten sposób ciśnienie i temperaturę wewnątrz naczynia. Wysoka jakość szybkowarów przekłada się oczywiście na ich wysoką cenę.