Artykuł sponsorowany
Nowoczesne płyty grzewcze są nie tylko bardzo funkcjonalne, ale też estetyczne. Dlatego jeśli remontujesz kuchnię i chcesz, by była ona gustowna, warto kupić nową płytę grzewczą. Wybierz ją mądrze!
Stając przed wyborem płyty grzewczej do kuchni, wiele osób decyduje się na ten sam rodzaj urządzenia, z którego korzystało do tej pory. Wybieramy więc nowszy, a zatem często ładniejszy i bardziej ekonomiczny model. Warto jednak nie zamykać się na zmiany i dobrze przemyśleć, czy na pewno chcemy pozostać przy tym samym rodzaju urządzenia. W czym zatem możemy wybierać?
Kiedyś najpopularniejsze, obecnie znów wracają do łask. Płyty gazowe były często wybierane ze względów ekonomicznych, jednak przy obecnych zawirowaniach z cenami gazu i energii elektrycznej trudno jednoznacznie orzec, czy to rozwiązanie w nawet niedalekiej przyszłości będzie tańszą opcją niż np. płyta ceramiczna.
Sposobu działania płyty gazowej chyba nie trzeba nikomu przybliżać. Jednak decydując się na ten rodzaj płyty grzewczej warto mieć świadomość, że nie jest ona najłatwiejsza do utrzymania w czystości – sporo trudności w czyszczeniu może sprawiać ruszt i palniki. Dużo jednak zależy tu od wybranego modelu, dlatego jeśli decydujesz się na płytę gazową, dokładnie ją obejrzyj i zobacz, czy rozkładanie poszczególnych elementów nie będzie problematyczne.
Coraz więcej osób decyduje się na zamontowanie w kuchni płyty ceramicznej. Sposób jej działania jest prosty – pod gładką, szklaną powierzchnią płyty ukryte są grzałki, które nagrzewają wybrane pole grzewcze, a przez to ustawione na nim naczynie z potrawą. Pamiętaj, nagrzane pole jest gorące, dlatego korzystanie z płyty ceramicznej nie jest tak komfortowe jak korzystanie z płyty indukcyjnej. Oferta płyt ceramicznych jest bardzo szeroka – znajdziemy modele w różnych kolorach i z różną liczbą pól grzewczych. Warto przejrzeć ofertę płyt ceramicznych na https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy,rodzaj-plyty!plyta-ceramiczna.bhtml.
Najbardziej nowoczesnym i komfortowym rozwiązaniem są płyty indukcyjne, w których wykorzystywane jest działanie fal elektromagnetycznych. Płyta indukcyjna nie nagrzewa się, jeśli nie ustawimy na niej odpowiedniego garnka (tzw. garnków ferromagnetycznych, choć wiele osób deklaruje, że tradycyjne garnki emaliowane również się sprawdzają). Dużą zaletą płyty indukcyjnej jest to, że po zdjęciu z niej garnka wyczujemy ciepłe pole, ale ryzyko poparzenia jest niewielkie – indukcja nie rozgrzewa pól, to jedynie efekt nagrzania płyty przez gorący garnek z potrawą. Dzięki temu utrzymanie jej w czystości jest bardzo łatwe, gdyż rozlane jedzenie nie przypala się. Jaką płytę indukcyjną warto wybrać? Sprawdź najnowszy ranking: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-ranking-plyt-indukcyjnych.bhtml. Chcesz porównać ceny płyt indukcyjnych? Znajdziesz je pod tym linkiem: https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy,rodzaj-plyty!plyta-indukcyjna.bhtml. Koniecznie zwróć uwagę na funkcje poszczególnych płyt – odpowiednio dobrany model znacznie usprawni przygotowywanie posiłków.
Fot.: Werner Heiber/unsplash.com