Rodzinny wieczór filmowy, Jak zrobić popcorn w domu?

Rodzinny wieczór filmowy, Jak zrobić popcorn w domu?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Chyba każdy uwielbia rodzinny wieczór filmowy. Dobre kino plus miska popcornu to podstawa. Tylko jak samodzielnie przygotować smaczną przekąskę w domu?

Wspólne oglądanie filmów to doskonała okazja, by zrobić coś wspólnie całą rodziną. Takie chwile wbrew pozorom są bardzo ważne, a do tego łączą. Podstawą wspólnego oglądania są przekąski, a wśród nich nie może zabraknąć popcornu. Niektórzy stawiają na gotowy produkt, kupowany w sklepie, jednak nie ma co się oszukiwać – najsmaczniejszy jest ten świeżo przygotowany.

Popcorn do mikrofalówki – najwygodniejsze rozwiązanie

Najłatwiejszym rozwiązaniem jest wybranie popcornu do przyrządzania w mikrofalówce. Do wyboru jest klasyczny popcorn solony, z masłem czy karmelem. Wystarczy zdjąć folię, włożyć popcorn w specjalnym papierowym opakowaniu do mikrofalówki i nastawić ją na czas podany na opakowaniu. Zazwyczaj są to 3–4 minuty. Po tym czasie wystarczy otworzyć delikatnie paczkę i wsypać przekąskę do miski. 

Niestety okazuje się, że częste sięganie po popcorn z mikrofalówki jest szkodliwe. Taki produkt zawiera kwas perfluorooktanowy, który jest substancją toksyczną i w nadmiarze może doprowadzić do rozwoju raka nerek czy pęcherza.

Popcorn w garnku – jak zrobić?

Wiele osób, które robią w popcorn w garnku, przyznają, że nigdy nie zastąpią go tym ze sklepu czy do mikrofalówki. Poza tym, kupując sprawdzone ziarna do przygotowania popcornu, mamy świadomość, że przekąska jest znacznie zdrowsza. 

Aby przygotować popcorn potrzebne są specjalne ziarna, które znajdziemy w większości sklepów spożywczych. Najlepiej jest wybierać te bio, bez zbędnych i niezdrowych dodatków. Do prażenia popcornu potrzebna jest także oliwa, olej kokosowy lub masło klarowane. Osoby, które uwielbiają maślany popcorn, powinny postawić na ostatni z tych tłuszczy. Zwykłe masło jest niewskazane, bo ziarno może się na nim przypalić. 

By zrobić idealny popcorn, należy nalać tyle oleju, aby zakryte było całe dno garnka. Następnie nagrzewamy olej do temperatury ok. 160 stopni Celsjusza i wsypujemy kukurydzę. Ziarno ma przykryć całe dno, ale nie powinno być go zbyt dużo. Następnie nieco zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Gdy już połowa garnka będzie wypełniona popcornem – warto uchylić lekko pokrywę, taki zabieg sprawi, że popcorn będzie smaczniejszy i bardziej chrupiący. 

Popcorn z maszynki

Miłośnicy popcornu mogą pomyśleć o zakupie specjalnej maszynki. Wówczas nie muszą się martwić, że przypalą ziarna. Taka maszynka to koszt od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych. Jej obsługa jest bardzo łatwa, a do tego można przygotowywać różne warianty popcornu, w zależności od ochoty. Wystarczy wsypać ziarna i wybrać dany program.

Zdj. główne: Edgar Soto/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*