Proste triki na wprowadzenie porządku w przechowywaniu żywności

Proste triki na wprowadzenie porządku w przechowywaniu żywności
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Utrzymanie porządku w kuchni potrafi być kłopotliwe, szczególnie jeśli w planach masz zagospodarowanie oddzielnej przestrzeni na spiżarnię. Bałagan wśród produktów spożywczych to nie tylko koszmar każdej perfekcyjnej pani domu, ale przede wszystkim ogromne marnotrawstwo żywności, a co za tym idzie również pieniędzy. Przedstawiamy kilka prostych trików, dzięki którym już zawsze wszystko będzie na swoim miejscu.

Wszystkie przyprawy w jednym miejscu

Jeśli zdarza Ci się, że denerwujesz się, nie mogąc znaleźć potrzebnej przyprawy w momencie, gdy powinnaś dodawać ją właśnie do gotowanej potrawy, zdecydowanie potrzebujesz organizatora przypraw. Świetnym rozwiązaniem są organizatory, które w jednym miejscu mogą przechowywać zarówno otwarte, jak i nieotwarte przyprawy w ich oryginalnych opakowaniach. Jest to doskonałym rozwiązaniem, gdy czujesz, że przyprawy zawsze Ci wietrzeją w opakowaniach, a jednak nie chcesz zajmować miejsca słoiczkami lub inną formą pojemników. Taki organizer bez problemu zmieści się do szuflady czy szafki, ale będzie również elegancko prezentować się na blacie, gdzie będziesz mogła sięgnąć po przyprawy w każdej chwili. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku obracanych organizatorów ze słoiczkami, które również nie zajmują dużo miejsca. Jeżeli chcesz wykorzystać domowe sposoby, małe słoiczki po dżemach czy przecierze pomidorowym świetnie sprawdzą się do przechowywania w nich przypraw. Wystarczą etykiety papierowe, aby odpowiednio oznaczyć każdą, a przyprawy masz zorganizowane w wygodny sposób! Dla ułatwienia możesz trzymać wszystkie na przykład w koszyczku w szafce, a jeśli masz na to miejsce – zamontuj półkę, na której świetnie prezentować będą się wszystkie przyprawy i ich piękne etykiety.

To cukier czy sól?

Odwieczny dylemat wszystkich użytkowników kuchni – co właściwie znajduje się w pojemniku, który zapełniliśmy kilka tygodni wcześniej? Choć bardzo wygodnie jest trzymać wszystkie sypkie produkty w oddzielnych pojemnikach czy słoikach, często prowadzi to do zamieszania, gdy przypadkiem posolimy poranną kawę. Dobrze wiedzieć również, że dzięki przechowywaniu sypkich produktów w szczelnych pojemnikach (najlepiej sprawdzą się w tej kwestii właśnie słoiki), zapobiegniemy również pojawieniu się w nich moli spożywczych, które uwielbiają żywić się mąkami czy ryżami. Dodatkowo dzięki szczelnym pojemnikom uchronimy je również przed wilgocią. Jeżeli jesteś osobą, która lubi w kuchni eksperymentować i korzysta z kilku rodzaju mąk, na pewno docenisz możliwość podpisania pojemników. Świetnie sprawdzą się naklejki papierowe, które wystarczy nakleić z boku lub na wierzchu i już nigdy więcej się nie pomylisz. Pamiętaj również o tym, by umieścić na nich informację o terminie przydatności do spożycia!

Nie odmrażaj kota w worku

Zamrażanie jedzenia to bardzo dobry nawyk. Dzięki mrożeniu możemy mieć tanim kosztem na przykład polskie, sezonowe owoce zimą, wystarczy bowiem, że odmrozimy te, które zakupiliśmy latem. Podobnie jest w przypadku jedzenia kupowanego na promocji, takiego jak mięso. Możemy mrozić tak naprawdę wszystko – domowe potrawy, wędliny, warzywa lub chleb. W ten sposób przyczyniamy się do niemarnowania żywności. Czy jednak zdarzyło Ci się kiedyś mieć chaos w zamrażalniku? Nie tylko prowadzi to do tego, że szybko kończy Ci się miejsce na nowe mrożonki, ale też prowadzi do zbytniego zmrożenia zawartości. Dlatego warto przechowywać produkty w pojemnikach lub woreczkach strunowych, które odpowiednio podpisz – świetnie sprawdzą się tu naklejki na zamówienie. Pamiętaj o tym, by pakować jedzenie na płasko, eliminując powietrze. Dzięki temu będziesz mieć porządek nie tylko w lodówce, ale i zamrażalce!

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*