Płyta indukcyjna czy gazowa? Co się bardziej opłaca?

Płyta indukcyjna czy gazowa? Co się bardziej opłaca?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Urządzasz kuchnię i zastanawiasz się, co wybrać – płytę indukcyjną czy gazową? Dowiedz się więcej o obu tych rozwiązaniach, zanim zdecydujesz!

Płyta grzewcza to must-have w każdej kuchni

To jedna z rzeczy, bez której nie obejdzie się żadna kuchnia. Mowa oczywiście o płycie grzewczej. Nawet jeśli nie lubisz gotować, często jej używasz. Przydaje się nawet do tego, żeby zagotować wodę.

Każdy, kto urządza kuchnię, zastanawia się, na jaki rodzaj płyty grzewczej warto postawić. Indukcja czy gaz, co jest lepsze? Co bardziej się opłaca? Zapraszamy do zapoznania się z porównaniem obu tych sprzętów.

Płyta gazowa

To rozwiązanie doskonale znane w polskich domach – prawdopodobnie też się z takim wychowałaś. Na szczęście nowoczesne modele mają ciekawy design, nie mający wiele wspólnego z tym, jak wyglądały kiedyś. Z tego powodu wciąż kuchenka na gaz jest bardzo chętnie wybierana i znajduje swoje miejsce w niejednej nowoczesnej kuchni.

Jeżeli należysz do zwolenników tradycyjnych rozwiązań, zgadujemy, że interesuje Cię właśnie taki typ płyty grzewczej. Koszta na start są tu mniejsze niż w przypadku indukcji – płyta gazowa jest po prostu tańsza i to na pewno jej ogromny plus. Jako minus większość osób wymienia to, że trudniej się ją czyści.

Płyta indukcyjna

Indukcja stanowi nowoczesne rozwiązanie, które jest wybierane coraz częściej, zwłaszcza w nowym budownictwie. Model działania obu płyt grzewczych różni się znacznie, jest to więc dla wielu osób ogromna zmiana.

Gotowanie na płycie indukcyjnej jest znacznie szybsze, a do tego bezpieczniejsze. Do zalet na pewno można zaliczyć łatwość w czyszczeniu tego rodzaju płyty grzewczej. Największa wada? Na pewno jest nią dość wysoka cena.

Gaz czy indukcja – co się bardziej opłaca?

Przejdźmy do meritum. Która opcja jest bardziej opłacalna? Klasycznie – to zależy. Jeżeli bierzemy pod uwagę cenę wyjściową, tańsza będzie płyta gazowa. Jeżeli mamy rozważać kwestię użytkowania, to wiele osób twierdzi, że koszta są w obu przypadkach dość zbliżone.

Warto zauważyć, że płyta gazowa pobiera energię przez cały czas gotowania, co nie ma miejsca w przypadku indukcji – ona korzysta także z już wytworzonej energii cieplnej. Wiele różnorodnych funkcji, takich jak timer, także przeważa na rzecz płyty indukcyjnej. Co wybierasz?

Zdj. główne: Mykola Makhlai/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*