Jak zrobić domowy syrop na odporność?

Jak zrobić domowy syrop na odporność?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wraz z początkiem jesieni, a następnie wiosny zaczyna się sezon przeziębień i grypy. W tych specyficznych okresach szczególnie warto zadbać o swoją odporność, aby ustrzec się przed chorobami. 

Mogą w tym pomóc samodzielnie wykonane domowe syropy, wzmacniające naturalną odporność organizmu. Dodatkowo łagodzą kaszel i przynoszą ulgę przy gorszym samopoczuciu. W tekście przedstawiliśmy kilka najpopularniejszych syropów na odporność, które pomogą wzmocnić twój organizm.

Domowe przepisy na syrop na odporność

Każdy zapewne słyszał o dobroczynnym wpływie czosnku, cebuli czy imbiru na nasze zdrowie i odporność. Zebraliśmy sprawdzone przepisy na syropy, które warto przygotować  w okresie jesieni i wiosny, kiedy doświadczamy osłabienia lub pierwszych znaków przeziębienia czy grypy. 

Syrop cebulowo-imbirowy

To chyba najpopularniejszy syrop na odporność. Ma przede wszystkim działanie rozgrzewające i wzmacniające układ odpornościowy. Łagodzi kaszel, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Składniki bogate są w antyoksydanty (m.in. witaminę C i polifenole), naturalnie usuwające wolne rodniki. Aby jeszcze lepiej zapobiegać infekcjom, do syropu można dodawać odrobinę świeżej lub mielonej kurkumy o działaniu rozgrzewającym. Syrop cebulowo-imbirowy doskonale nadaje się dla dzieci ze względu na słodki smak miodu. 

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki miodu,
  • ok. 6 cm korzenia imbiru.

Cebulę i imbir pokrój w cienkie plastry, czosnek wyciśnij przez praskę, cytrynę obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Składniki układaj warstwowo w słoiku, naprzemiennie z odrobiną miodu. Na końcu całość delikatnie ugnieć i zakręć słoik. Pozostaw na kilka godzin. Po pewnym czasie powstanie syrop, który warto pić po dwie łyżeczki dwa, a nawet trzy razy na dobę. 

Syrop chrzanowo-miodowy

Choć niektóre osoby nie przepadają za chrzanem, nie można mu odmówić wielu cennych dla naszego organizmu właściwości. Oprócz wzmocnienia odporności, syrop przygotowany według poniższego przepisu ma również działanie antyreumatyczne, dezynfekujące oraz poprawiające trawienie. Świetnie sprawdza się w przypadku zatkanych zatok czy podrażnionego gardła.

Składniki:

  • korzeń chrzanu,
  • miód,
  • cytryna,
  • woda.

Korzeń startego na świeżo chrzanu należy zalać szklanką przegotowanej wody o temperaturze pokojowej oraz dodać wyciśnięty sok z cytryny. Mieszankę odstawić na godzinę, a następnie odcedzić. Do pozostałej wody dodać kilka łyżek miodu (do smaku). Całość dokładnie wymieszać i przelać do butelki. Syrop przyjmować 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Syrop buraczano-miodowy

Syrop z buraka pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, wzmacnia układ krwionośny, wspiera odporność. Dodatkowo szybko przynosi ulgę podczas suchego kaszlu, zmniejsza nieprzyjemne uczucie drapiącego gardła i spowalnia rozwój infekcji. Warto dodać, że dzieci chętnie piją ten syrop ze względu na delikatny i słodkawy smak.

Skład:

  • 3 duże buraki ćwikłowe (najlepiej podłużne, mają łagodniejszy smak),
  • miód lub cukier.

Buraki należy dokładnie opłukać i oczyścić, jednak zostawić ze skórką. Od strony korzenia wycinamy otwory w kształcie stożka (uważaj, żeby nie przebić skórki) i wsypujemy w nie cukier lub miód. W ten sposób przygotowane buraki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 min, aż w wydrążonych kieszonkach nie powstanie gęsty sok. Tak powstały syrop można zlać do buteleczki i pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce. 

Syrop z żurawinowo-czosnkowy

Żurawina pomaga przy chorobach gardła, takich jak angina czy zapalenie migdałków. Czosnek niszczy bakterie, wirusy i inne patogeny, takie jak grzyby i drożdżaki. 

Składniki: 

  • 500 g świeżej żurawiny,
  • 500 g miodu,
  • 1 główka czosnku.

Umyj i osusz żurawinę, obierz i drobno pokrój czosnek. Składniki zmiel lub włóż do blendera. Następnie dodaj miód (może być trochę mniej lub więcej, w zależności od preferencji). Przełóż do szklanej butelki. Syrop warto pić również prewencyjnie w okresie jesiennym, aby wzmocnić odporność. Wystarczy 1 łyżeczka dziennie. 

>> Zobacz też: Zdrowotne właściwości kiszonek. Hit czy mit?

Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia wszystkich syropów, warto trzymać je w lodówce. Wtedy można je zażywać spokojnie przez 7–10 dni od dnia przygotowania.

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*