Wybór piekarnika – na co zwrócić uwagę?

Wybór piekarnika – na co zwrócić uwagę?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Na jakość i smak przygotowywanych potraw wpływa między innymi sposób ich przyrządzenia oraz użyty przy gotowaniu sprzęt. Piekarnik to nieodzowny element każdej kuchni. Jest potrzebny nie tylko do przygotowywania deserów, lecz także mięs czy dań zapiekanych. Na rynku dostępnych jest wiele modeli piekarników, ale nie każdy zna różnice między poszczególnymi rodzajami. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika.   

Pojemność komory piekarnika  

Piekarnik pod zabudowę powinien wyróżniać się wydajnością, intuicyjnym panelem sterowania, a także komfortem użytkowania poszczególnych funkcji. Zapewnia to najwyższą satysfakcję i efektywność gotowania w urządzeniu. Wybór odpowiedniego sprzętu wymaga dużego skupienia i uważności, ponieważ dany model musi służyć przez wiele następnych lat.  

Pojemność komór dostępnych na rynku urządzeń waha się od 30 do 90 litrów. Lepiej jest jednak wybrać sprzęt o większych wymiarach, ponieważ pozwoli on na przygotowywanie dużych potraw lub kilku rzeczy jednocześnie. Optymalny przedział mieści się pomiędzy 50 a 70 litrów – zaspokaja potrzeby zarówno standardowej rodziny, jak i osób mieszkających pojedynczo. Piekarniki mieszczące się w tych właśnie granicach pojemności, możesz kupić na przykład na stronie https://www.oleole.pl/piekarniki-do-zabudowy,g!piekarnik-elektryczny-parowy.bhtml.  

Elektryczny czy gazowy?  

Jeszcze kilka lat temu wybór był tylko między podłączeniem piekarnika pod prąd lub gaz. Obecnie opcji jest coraz więcej, ale te dwie możliwości nadal królują na rynku. Piekarników gazowych pod zabudowę jest bardzo niewiele, jednak jeśli chodzi o te zasilane energią elektryczną, wybór jest bardzo szeroki. Ofertę elektrycznych piekarników pod zabudowę możesz zobaczyć na przykład w sklepie internetowym https://www.oleole.pl/piekarniki-do-zabudowy,g!piekarnik-elektryczny.bhtml.  

Piekarniki gazowe mają o wiele bardziej okrojone funkcje i nie są tak rozbudowane. Pozwalają na dużo węższy zakres działań, ale nie tracą popularności z jednego prostego względu – są tanie. Zarówno ich zakup, jak i użytkowanie nie generują wysokich kosztów, jak ma to miejsce w przypadku piekarników gazowych. Jeśli masz w mieszkaniu gaz w ryczałcie, koszty korzystania z elektrycznego piekarnika są praktycznie nieodczuwalne. 

Elektryczny model piekarnika jest z kolei dużo wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę. 

Piekarnik 2 w 1  

Ciekawą i stosunkowo nową opcją dostępną na rynku są piekarniki z funkcją mikrofali. Takie rozwiązanie pozwala na sporą oszczędność miejsca, ponieważ nadal możesz korzystać z możliwości, jakie dają dwa urządzenia, ale przestrzeń zabiera tylko jedno z nich. Jest to dość wygodne urządzenie, które pozwala zaoszczędzić nie tylko miejsce, lecz także pieniądze. Piekarniki łączone z mikrofalą nie są bowiem dużo droższe od nowoczesnych modeli zwykłych piekarników elektrycznych, a na pewno kosztują mniej niż kupienie osobno dwóch urządzeń. Ta opcja sprawdzi się doskonale w niewielkich mieszkaniach, a zwłaszcza w aneksach kuchennych, gdzie zazwyczaj każdy centymetr kwadratowy przestrzeni jest na wagę złota. Szeroki wybór modeli piekarników z funkcją mikrofali możesz znaleźć na przykład na https://www.oleole.pl/piekarniki-do-zabudowy,g!piekarnik-elektryczny-z-mikrof.bhtml

Fot.: Max Vakhtbovych/pexels.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*