Decydując się na kupno nowego piekarnika, warto przyjrzeć się temu, co oferuje Ci rynek. Ostatnim krzykiem mody jest piekarnik parowy. Posiada on szereg interesujących funkcji, dzięki którym Twoje potrawy będą zdrowsze i smaczniejsze.
W piekarnikach znajduje się wgłębienie ze zbiornikiem, do którego nalewa się wody. Kiedy zechcesz gotować na parze lub wystarczy, że wybierzesz odpowiednie ustawienie.
>> Zobacz też: Jak działa szybkowar? Sprawdź, czy warto mieć go w swojej kuchni!
Wykorzystanie pary wodnej do przygotowywania potraw przekłada się na zdrowsze posiłki z mniejszą ilością tłuszczu. Dla przykładu spójrzmy na przyrządzanie mięsa, które często musi być smarowane olejem, by nie było zbyt suche. Dzięki parze wodnej pieczeń będzie soczysta bez konieczności nacierania, a co więcej zachowa kolor i smak. Piekarnik oferuje także możliwość rozmrażania, podgrzewania lub czyszczenia parowego. W zależności od producenta, sprzęt wyposażony będzie w odmienne funkcje.
Nowoczesna technologia zastosowana w piekarnikach przekłada się na wyższą klasę energetyczną, a to na niskie zużycie energii. Ponadto czas gotowania potraw jest krótszy, co równa się mniejszemu wykorzystywaniu prądu i większej oszczędności.
Jedną z największych wad jest mała liczba piekarników wolnostojących. Większość tych, które posiadają funkcję przyrządzania potraw na parze, spotkamy w wersji do zabudowy. Musisz też wydać więcej pieniędzy, jeśli chcesz, by Twój zakup posiadał więcej zastosowań, a jego klasa energetyczna była wysoka.
W zależności od wyżej wspomnianych ilości funkcji lub klasy energetycznej, ceny poszczególnych piekarników mogą się od siebie znacznie różnić. Najtańszy sprzęt kupimy za około 1 200,00 – 1 400,00 zł, a najdroższy kosztuje do nawet 4 500,00 zł.