728 x 90

Artykuł sponsorowany

Jakie są typy kaw?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Jakie są typy kaw?

Najpopularniejsze odmiany kaw to: robusta, arabica i mieszanki. Przeczytaj artykuł, żeby dowiedzieć się, jakie są między nimi różnice i wybierz odpowiedni gatunek kawy dla siebie. 

Kawy jednorodne

Kawy jednorodne (origins) to nazwa stosowana do kaw uprawianych w ramach jednego obszaru geograficznego, jednego państwa czy jednego regionu. Dzięki temu smak ziaren jest zwykle charakterystyczny dla danej lokacji. Najlepsze kawy jednorodne powinny umożliwiać identyfikację plantacji. Na jakość ziaren mają wpływ czynniki, takie jak: warunki klimatyczne, rodzaj gleby, sąsiedztwo innych roślin czy położenie uprawy.

Duże znaczenie na ostateczny smak kawy mają także metody zbiorów stosowane na plantacji i sposób obróbki ziaren. Przykładowo kawy z Brazylii i Kolumbii często zawierają aromaty czekoladowo-orzechowe. Jeśli lubisz subtelną gorycz i łagodną kwasowość, postaw na ziarna z regionu południowoamerykańskiego. Dobrym wyborem mogą być także kawy z plantacji indyjskich, które są przesycone przyprawami i orientalnymi aromatami. Miłośnicy głębokich smaków korzennych z pewnością pokochają ten gatunek.

Warto pamiętać, że najsmaczniejsze kawy uprawiane są w tak zwanym pasie kawowym, który obejmuje obszar pomiędzy Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca, gdzie panują najlepsze warunki do prowadzenia plantacji.

Robusta  i arabica

Arabica i robusta to najczęściej spotykane odmiany kawy. Arabica wyróżnia się łagodnością i bogatym aromatem. Zawiera mniej kofeiny niż robusta, dzięki czemu można spożywać ją nawet kilka razy dziennie. Z arabiki powstaje zwykle jasno lub średnio palona kawa, która odróżnia się od mocno palonej wyższą kwasowością i przyjemną słodyczą. Idealnie nadaje się do parzenia przelewowego i można podawać ją bez mleka. Należy pamiętać o tym, że kawa smakuje najlepiej, kiedy jest świeżo zmielona. Szczególnie polecane są kawy ziarniste 1kg o kremowej konsystencji i lekko miodowym smaku, które świetnie komponują się z dodatkiem trzciny cukrowej i suszonych moreli.

Mieszanki kaw

Blend, to inaczej kompozycja dwóch lub więcej rodzajów kawowych ziaren. Warto wiedzieć, że mieszanki kaw tworzone są po to, aby uzyskać harmonijne połączenia właściwości wybranych gatunków i odmian kawy, uprawianych w różnych regionach świata. Dzięki pracy roasterów i baristów, na rynku istnieją blendy dostosowane do różnych preferencji, m.in. kompozycje oferujące mocną i pobudzającą kawę oraz te gwarantujące łagodne doznania smakowe, które sprzyjają relaksowi. Warto pamiętać, że blendy najlepiej oddają cechy poszczególnych rodzajów ziaren, dzięki czemu są często używane do espresso. To właśnie na bazie klasycznego włoskiego espresso powstaje większość najpopularniejszych napojów kawowych serwowanych z mlekiem. 

Warto wybierać mieszanki skomponowane na bazie ziaren wysokiej jakości. Jedną z popularniejszych mieszanek jest blend ziaren południowoamerykańskich – szczególnie połączenie tych brazylijskich i kolumbijskich charakteryzuje się wyczuwalnymi aromatami czekolady, orzechów i cytrusów. Blendy są odpowiednie dla osób preferujących różne metody parzenia. Jeśli szukasz delikatnej kawy o miodowo-orzechowym smaku i wyczuwalnych tonach brzoskwini, sprawdź mieszanki ziaren pochodzących z Brazylii, Kolumbii i Kostaryki. Łagodna kawa sprawdzi się na relaksujące popołudnie lub jako uzupełnienie deseru. Kawy intensywne, pobudzające i dodające energii do pracy są zwykle tworzone z ziaren brazylijskich, kolumbijskich i indyjskich. Mocne palenie nadaje kawie goryczy i głębi, których dopełnieniem są a indyjskie akcenty w postaci nut pieprznych i korzennych.

Zdj.główne: Janko Ferlič/unsplash.com

Marta Marek
Marta Marek
REDAKTOR
PROFIL

Powiązane artykuły

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są *