Już za chwilę w sklepach, na naszych działkach i w ogródkach pojawiają się słodkie, soczyste truskawki. A każdy doskonale wie, że truskawki rewelacyjnie smakują z czekoladą. Oto pomysł na słodkie danie, które na ciepło będzie pysznym śniadaniem, zaś podane na zimno zamieni się w zdrowy deser.
Naleśniki czekoladowe z musem truskawkowym
Składniki:
- 60 g mąki pszennej
- łyżka kakao
- łyżka ksylitolu bądź innego słodzidła
- łyżeczka cukru wanilinowego
- jajko
- ok. 150 ml mleka (może być roślinne)
- ok. 15 g roztopionego masła
- 250 g truskawek
- serek waniliowy typu skyr
Wykonanie:
Wsyp do miski suche składniki, następnie dodaj mleko oraz jajko i zmiksuj na jednolitą masę. Wlej rozpuszczone masło i ponownie zmiksuj. Ciasto odstaw do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie smaż naleśniki, z obu stron po ok. 2 minuty.
Truskawki obierz i zmiksuj. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę słodzidła wg uznania. Usmażone i trochę przestudzone naleśniki posmaruj serkiem i zwiń w rulony. Z wierzchu polej musem truskawkowym. Z wierzchu możesz posypać startą czekoladą.
Smacznego!
Napisz komentarz
Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są *