728 x 90

Ugotuje się samo! Gotowanie w wolnowarze

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Ugotuje się samo! Gotowanie w wolnowarze

Czym jest wolnowar i co możemy zyskać dzięki jego zakupowi? To ciekawe i funkcjonalne urządzenie pozwala nam na pełną kontrolę procesu gotowania. Dzieje się to przy oszczędności czasu, którego nie musimy marnować na czuwanie przy rosole czy gulaszu. Jak wybrać wolnowar? Podpowiadamy!

Dlaczego akurat “wolnowar”?

Inaczej zwany “cookerem”. To elektryczne urządzenie wykorzystuje do przygotowywania potraw stosunkowo niskie temperatury. Jest to mniej niż 100 stopni C. Co daje nam taka technologia? Przede wszystkim bezpieczeństwo przygotowywania posiłku w dłuższym czasie, gdzie nie musimy się obawiać przypalenia. 

wolnowar w trakcie gotowania
Photo by Dorota Prokopiak/archiwym prywatne

Sekret działania wolnowaru – odpowiednia budowa

Taki sposób przygotowywania potraw byłby niemożliwy, gdyby nie specyficzna budowa wolnowaru. Urządzenie to zbudowane jest z:

  • obudowy grzewczej: jest ona elektryczna i wyposażona w panel sterowania, który umożliwia wygodne posługiwanie się urządzeniem. Gotujemy tyle czasu, ile wymaga tego dana potrawa i nie musimy w sposób ciągły nadzorować procesu;
  • garnka z metalu lub kamionki;
  • szklanej pokrywy: dzięki niej widzimy, co dzieje się z daniem podczas jego gotowania.

Tryby pracy wolnowaru: high i low

Wbrew pozorom nie odnoszą się one do niskiej i wysokiej temperatury. Urządzenie działa w ten sposób, żeby operować poniżej temperatury wrzenia. Najczęściej osiąga od 80 do 93 stopni C. Tryb low oznacza, że do przygotowania potrawy dochodzi się w około siedem godzin. Używając trybu high, swój cel osiągniemy w maksimum trzy godziny. 

Co zyskujemy, gdy stawiamy na gotowanie w wolnowarze?

Przede wszystkim jest to bardzo prosty i funkcjonalny sposób przygotowywania potraw. Ma bardzo różne zastosowania – potrawy w wyniku długotrwałej obróbki stają się aromatyczne i przede wszystkim zdrowe. Dlaczego tak się dzieje? Otóż niska temperatura, w której są przyrządzane, nie powoduje utraty składników odżywczych, witamin i naturalnego smaku. Tryb warm jest jakby dodatkowy – wykorzystujemy go po to, żeby przygotowane już pożywienie utrzymać możliwie najdłużej w cieple. Ważne, że urządzenie może pracować nawet przez 20 godzin. Im dłuższy czas obróbki przewidujemy, tym niższa będzie jej moc. Warto jeszcze dodać, że to dzięki trybowi low możemy zachować w obrabianych termicznie produktach więcej aromatu, witamin i składników odżywczych. 

obiad w garnku
Photo by vbaleha, from: Freepik.com

Wolnowar jest tani i prosty w obsłudze

Nie bez znaczenia jest, że technologia zastosowana w wolnowarze sprzyja ograniczeniu zużycia energii elektrycznej. Nie dość, że otrzymujemy smaczne posiłki i nie musimy tak bardzo zajmować się ich przygotowaniem, to jeszcze oszczędzimy pieniądze wydawane zwykle na prąd. Warto też zwrócić uwagę na prostą obsługę i bezpieczeństwo użytkowania wolnowaru. Działa on cicho i tylko w niewielkim stopniu wymaga naszej obsługi. Możemy go zaprogramować i powrócić do tego, co mamy do zrobienia poza gotowaniem. 

Jakie dania “ugotują się same” w wolnowarze?

Wymieniając zalety tego urządzenia, należy wspomnieć o tym, że przygotujemy w nim bardzo różne rodzaje potraw. Z pewnością będzie doskonałym rozwiązaniem dla różnych dań jednogarnkowych. Ideą ich przygotowania jest prostota i szybkość – dzięki zastosowaniu wolnowaru cel osiągniemy jeszcze bardziej sprawnie. Będziemy mogli zachwycić znajomych smakiem bigosu, który szczególnie dobrze wypadnie przy przygotowaniu go w trybie low. Podobnie przyrządzimy też mięsa, gołąbki, zupy, rosół, przetwory z warzyw i owoców lub nawet ciasta.

Ile kosztuje wolnowar?

Za urządzenie tego rodzaju trzeba zapłacić od 100 do nawet 800 zł. Warto jednak nabyć go z uwagi na praktyczne zastosowania i oszczędność energii. To urządzenie może stać się naszym wielkim sojusznikiem w codziennych zmaganiach z kulinariami. Oszczędzimy swój czas, wydatek zaś po jakimś czasie zwróci się w postaci oszczędności energii elektrycznej. Na dodatek – koniec z przypalonymi potrawami w kuchni.

Powiązane artykuły

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są *