Gastronomia – czego nie może zabraknąć?

Gastronomia – czego nie może zabraknąć?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kuchnie w lokalach gastronomicznych codziennie obsługują setki gości. Dlatego też tak istotne jest odpowiednie wyposażenie, aby przygotowywanie posiłków przebiegało szybko i sprawnie przy zachowaniu wysokiej jakości. Czego więc nie może zabraknąć w gastronomii? Podpowiadamy!

Podstawa gastronomii, czyli urządzenia grzewcze

Jeśli chodzi o wyposażenie gastronomii, to jednym z ważniejszych elementów są bez wątpienia urządzenia grzewcze. To dzięki nim kucharze są w stanie przygotować wszystkie posiłki na ciepło. Jakie jednak urządzenie grzewcze powinny znaleźć się w każdej kuchni w lokalu gastronomicznym? Postaw przede wszystkim na piec. Jest to zdecydowanie najbardziej uniwersalne wyposażenie, które sprawdzi się kuchni niezależnie od tego, jaką restaurację prowadzisz. Najlepszą propozycją będzie z pewnością piec konwekcyjno-parowy, który da Ci pełną kontrolę nie tylko nad temperaturą, ale i nad poziomem wilgotności w komorze pieczenia. Dzięki niemu będziesz w stanie przygotować na przykład wypieki, mięsa, zapiekanki i suflety, które będzie miękkie i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. 

Chłodziarki, zamrażarki i inne urządzenia chłodnicze

Lodówki to podstawowe urządzenie, które pozwala na zachowanie świeżości jedzenia na dłużej. Jest to szczególnie ważne w lokalach gastronomicznych, ponieważ wysoka jakość produktów i półproduktów jest tutaj niesłychanie istotna. Dlatego też każda kuchnia w restauracji lub innym lokalu musi być zaopatrzona w dobrej jakości chłodziarki i zamrażarki gastronomiczne. Przydatne mogą okazać się również regały i lady chłodnicze, w których możesz ułożyć wszystkie ciasta, kanapki i inne przekąski, a także lody i desery lodowe.

Nie zapominaj o opakowaniach

W każdym lokalu gastronomicznym powinny znaleźć się także odpowiednie opakowania. Zamawianie jedzenia na wynos lub na dowóz jest obecnie bardzo powszechne, dlatego też warto o tym pamiętać. Wybierz opakowania, dzięki którym będziesz w stanie zapakować każdą pozycję z Twojego menu w taki sposób, aby jedzenie dotarło do klienta ciepłe oraz estetyczne. Dobrej jakości opakowania dla gastronomii oferuje Ci hurtownia opakowań jednorazowych.

Zmywanie naczyń

W każdym lokalu gastronomicznym należy zmywać naczynia. Jednak ilość naczyń do umycia w restauracjach znacznie przewyższa ilość naczyń w naszych domowych kuchniach. Dlatego też koniecznie należy zainwestować w dobrej jakości zmywarkę gastronomiczną, która pomieści wszystkie garnki, akcesoria kuchenne i naczynia oraz umyje je bardzo szybko i dokładnie, aby kucharze mogli zacząć przygotowywać dania dla następnych gości.

Zdjęcie główne: pexels.com/Rene Asmussen

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*