Eko zakupy są trendy, dlatego idąc na zakupy, warto zabierać ze sobą wielorazowe woreczki na pieczywo oraz owoce i warzywa. Dlaczego warto używać eko woreczków?
W niektórych sferach życia bardzo łatwo jest wprowadzać filozofię zero waste. Jedną z tych sfer jest właśnie całkowita rezygnacja z foliówek na warzywa i owoce oraz pieczywo. Niestety pakowanie żywności w jednorazowe woreczki jest bardzo powszechne. Foliowe opakowania w dużych ilościach lądują na śmietniku, na którym rozkładają się bardzo długo. Świetną alternatywą dla popularnych foliówek są woreczki uszyte z naturalnych materiałów np. lnu.
Len jest świetnym materiałem na woreczki, ponieważ zapobiega nadmiernemu namnażaniu się bakterii oraz jest bezpieczny dla alergików. Dodatkowym atutem jest to, że pieczywo nie wysycha. Lniany materiał chroni również przed pleśnią oraz przed absorpcją za dużej ilości wilgoci przez pieczywo. Woreczki są optymalnym sposobem na przechowywanie owoców i warzyw.
Lniane włókna są bardzo mocne, dzięki temu nawet częste pranie nie szkodzi takim woreczkom, powodując jedynie, że stają się milsze w dotyku. To ekologiczny i świetny zamiennik plastikowych opakowań. Takie woreczki są bardzo wytrzymałe, dzięki temu mogą być używane przez dłuższy czas, co pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy na jednorazówkach.
>> Zobacz też: Zakupy zero waste. Kupowanie środków czystości bez opakowań
Lniane woreczki na owoce i warzywa mogą pełnić również funkcję ozdobną. Wypełniony warzywami można powiesić za sznurek w spiżarce. Lniane woreczki są również świetnym sposobem na przechowanie m.in. suszonych owoców i warzyw, fasoli, grochu. Mają bardzo uniwersalny wygląd, dlatego będą dobrze się prezentować w każdym wnętrzu. Umieszczenie w nim ziół lub płatków kwiatów sprawi, że woreczek będzie się świetnie prezentował oraz pięknie pachniał.
Bawełniane woreczki są idealnym sposobem na przechowywanie produktów sypkich. Materiał nadaje się również do przechowywania zabawek, kosmetyków, a nawet bielizny w czasie podróży.
Warto zakupić choć 3 różne rozmiary woreczków wielorazowych. Do małych woreczków należy pakować produkty, które kupowane są na sztuki np. czosnek, kiwi lub małe produkty na wagę – pomidory cherry, limonki, imbir. Takie woreczki mieszczą się nawet w małej damskiej torebce, dzięki temu bez problemu można je mieć zawsze przy sobie.
Średnie i duże woreczki przeznaczone są na większe zakupy. Te rozmiary świetnie nadają się np. na ciężkie ziemniaki lub kapustę.
Na pieczywo najlepsze będą lniane lub bawełniane woreczki, lecz powinny być bez dziurek i siateczek. Do dużej siatki zmieści się cały bochenek chleba.
W sklepach internetowych można znaleźć bardzo duży wybór takich woreczków, lecz nie wszystkie wykonane są z naturalnych materiałów. Warto wybierać tylko te, które mają certyfikat STANDARD 100 by OEKO-TEX ®. Każdy produkt, który posiada ten certyfikat, jest wolny od szkodliwych substancji, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Certyfikat ten oznacza również, że do uprawy roślin, z których uszyto woreczki, nie użyto pestycydów, chemicznych środków ochrony oraz barwników wywołujących alergię.