Rozmrażanie lodówki. Kiedy i jak zrobić to dobrze?

Rozmrażanie lodówki. Kiedy i jak zrobić to dobrze?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Rozmrażanie lodówki jest niezbędną czynnością, jeśli chcesz cieszyć się sprawnym urządzeniem przez długi czas. Jak poprawnie rozmrozić lodówkę? Przeczytaj, by się dowiedzieć!

Lodówka to sprzęt niezbędny, który z pewnością znajdzie się w wyposażeniu każdego domu. Kupując urządzenie wybieramy takie, z którego będziemy w stanie korzystać przez co najmniej 10 lat.

Nieodłącznym elementem prawidłowego użytkowania lodówki jest umiejętność dbania o nią. Tak samo jak przeglądu i naprawy wymagają inne urządzenia elektroniczne, tak konieczne jest czyszczenie lodówki i jej rozmrażanie. Lodówki z dawnych lat charakteryzowały się trudnością w utrzymaniu w czystości. Nowsze modele można rozmrażać nawet co 6 miesięcy.

Jak długo należy rozmrażać lodówkę?

Rozmrażanie lodówki jest czynnością wymagającą dużo cierpliwości i spokoju. Przede wszystkim należy zapoznać się z informacją, jak prawidłowo przeprowadzić jej rozmrażanie, które może pochłonąć nawet kilkanaście godzin!

Rynek elektroniczny oferuje nam też lodówki „no frost”, absolutny fenomen wśród urządzeń domowych. To nowoczesne chłodziarki, któym na etapie produkcji wbudowano system obiegu powietrza, który ma na celu zabezpieczenie sprzętu przed gromadzeniem się lodu wewnątrz. 

No frost gwarantuje nam, że rozmrażanie lodówki nie musi być wykonywane z taką częstotliwością, jak w przypadku innych modeli. Nie jest to równoznaczne z tym, że całkowicie powinniśmy rezygnować z dokładnego czyszczenia. Tego typu urządzenie powinno być czyszczone przynajmniej dwa razy w roku.

Rozmrażanie lodówki w kilku krokach

To czasochłonne zajęcie, które trzeba znacznie wcześniej zaplanować. Przede wszystkim chodzi o niegromadzenie nadmiernej ilości jedzenia i zużycie dotychczasowych zapasów. Często rozmrożone produkty, nietrzymywane w niskiej temperaturze przez dłuższy czas, nie nadają się zjedzenia lub ponownego zamrożenia.

  1. W pierwszym etapie rozmrażania poziom chłodzenia należy ustawić na 0. Lodówka powinna być bezwzględnie pozbawiona źródła prądu. Pamiętaj, by wtyczki nie znajdowały się w pobliżu stanowiska wodnego.
  2. Zanim zdecydujesz się na proces rozmrażania, opróżnij lodówkę z jedzenia. Uprzednio zamrożone jedzenie umieść w torbie termicznej w miejscu najchłodniejszym z całego domu, żeby zapewnić mu odpowiednie warunki.
  3. Pojemniki i szuflady wyjmij z lodówki i przystąp do czyszczenia. Do tego celu użyj ciepłej wody w połączeniu z płynem do mycia naczyń. Tak samo postąp w przypadku wnętrza lodówki. Zanim ponownie umieścisz pojemniki wewnątrz urządzenia, upewnij się, że całkowicie wyschły. W przeciwnym razie wilgotne lub mokre elementy zostaną pokryte lodem, przez co wrócisz do punktu wyjścia.
  4. Ostatnim krokiem jest dokładne wyczyszczenie lodówki od strony zewnętrznej. Zrób to zaraz po rozmrożeniu lodówki wewnątrz i dokładnie wytrzyj fronty zabudowy.

Zwróć szczególną uwagę, by lodówka pozostała otwarta do momentu całkowitego wysuszenia wnętrza. By stało się to szybciej, możesz zeskrobać lód tępym przedmiotem lub umieścić wewnątrz miskę z gorącą wodą, która przyspieszy proces.

Zdjęcie główne: Max Vakhtbovych/pexels.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*